Pengapassion: mer pengar till det du älskar – nu och i framtiden

Under min snart 10-åriga resa när jag har tagit tag i min privatekonomi har jag testat allt – från att leva sjukt snålt till att tillslut hitta en balans.

Lösningen jag hittade var genom Ramit Sethis bok I will teach you to be rich där har skriver om något som han kallar för Money Dials. Jag kallar det för Pengapassion.

Din Pengapassion är det du älskar att lägga pengar på. Idag har jag kapat mina kostnader brutalt men jag lägger mer pengar är någonsin på min Pengapassion. På så sätt kan jag investera halva min lön (för att bli finansiellt fri på 15 år) samtidigt som jag lever ett rikt liv som gör mig lycklig.

Din Pengapassion kan ändras med tiden då livet också förändrar sig.

Förut var min Pengapassion resor (jag spenderade underfär 25 procent av mina inkomster på att resa till släkt runt om i hela världen). Idag, flera år senare, efter att ha blivit mamma har min Pengapassion istället ändrats till boende och vardagslyx.

Några vanliga Pengapassioner är:

Resa – Res oftare, längre och lyxigare. Upptäck världen ensam eller bjud med en reskompis. Upptäck snön, solen, naturen, ägna dig åt avkoppling och äventyr. Res på det sätt du vill genom att ta längre semester och tågluffa i första klass eller flyga businessklass för maximal komfort.

Hälsa/fitness – Håll dig i fysiskt bra form genom gymkort, hemleverans av den perfekta maten för just dig, en peppig personlig tränare, kurser, tillskott och rätt utrustning.

Upplevelser – För dig som älskar att uppleva. Kan innefatta hobbys, aktiviteter som bio, vinprovning, restaurangbesök, upplevelsebaserade resor och hoppa fallskärm.

Frihet – När du prioriterar att arbeta mindre, har bil för att kunna ta dig snabbt och enkelt kunna ta dig runt, hemhjälp för att frigöra mer tid eller landställe/stuga för avkoppling.

Relationer – Genom att spendera pengar på aktiviteter som du gör tillsammans med nära och kära som middagar, hobbys och upplevelser.

Generositet – Skänka pengar till välgörenhet och att hjälpa släktingar och vänner.

Lyx – Som fredagsbubbel med ett lite lyxigare vin, kaffelatten på väg till jobbet, lyxiga råvaror, bjuda på lyxmiddag, spabesök, en lyxfika på favoritcafét, ansiktsbehandling och resa i första klass.

Social status – Bo på fin adress, stort boende, inredning, dyr bil, exklusiva kläder och accessoarer, hårförlängning, göra naglarna och ögonfransarna, skönhetsingrepp och bleka tänderna.

Hållbarhet – Exempelvis välja alternativ som är bättre för miljö, klimat och mänskliga rättigheter men som kostar mer i form av tid och pengar, som att handla ekologiskt och rättvisemärkt, fokusera på slow fashion[1], åka tåg i stället för att flyga och köpa elbil i stället för en äldre bensinbil.

Bekvämlighet – Allt som underlättar i ditt liv som städhjälp, äta lunch ute och skippa matlådan, barnpassning, taxi, hemleverans av livsmedel och färdiglagad mat, anlita en virtuell assistent som tar hand om allt från att boka hårklippning till att du får mat hem, res i första klass eller businessklass, använda flyglouncher.

Vilken är din Pengapassion och hur skulle det kännas att spendera dubbelt så mycket på den än vad du gör idag? Fatta penna och papper och skriv ner din Pengapassion bums!

/Sandra

Ps. Om du gillade det här inlägget kommer du att älska min bok Frihetsmaskinen – så skapar du ett finansiellt fritt liv.

Läs mer om boken, ladda ner de 19 första sidorna gratis och titta på min gratis masterklass Finansiellt fri utan att snåla genom att besöka www.frihetsmaskinen.nu.



[1] Motsatsen till att köpa många billiga plagg som används få gånger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.