Tre enkla steg: mer pengar till det du älskar

För tio år sedan tog jag tag i min privatekonomi. Jag var då en riktig slösa som inte fick många ören över i slutet av månaden.

Idag är mitt mål att bli finansiellt fri – det vill säga att jag har en aktie- och fondportfölj som jobbar för mig och skapar passiva inkomster som täcker mina utgifter. På så sätt behöver jag inte arbeta om jag inte vill. Jag kommer äga min egen tid.

Det första jag gjorde för att ta tag i min privatekonomi var att kapa de kostnaderna som kostade mer än de smakade.

Jag kommer ihåg att jag trodde att jag la 1 000 kronor per månad på restaurangbesök men det visade sig vara hela 5 000 kronor! Alltså fem gånger mer än jag hade trott. Inte konstigt att jag aldrig hade några pengar. Jag hade noll koll…

Jag frågade mig själv om jag blev 5 000 kronor lyckligare av dessa restaurangbesök. Svaret var nej. Jag gillade egentligen inte maten utan gick ut mset för att träffa mina vänner – det kunde jag börja göra på andra billigare sätt.

Mitt nya målvärde jag tyckte var rimligt var istället 500 kronor per månad på restaurangbesök. För att lyckas med det krävdes slit, matlådor och ändrade beteenden. Men nu snart 10 år senare håller jag mig till maximalt 500 kronor per månad och det är inte lägre jobbigt!

Mina tre steg när det kommer till att kapa dina kostnader brutalt (för att kunna investera mer, få snurr på din Pengamotor och bli finansiellt fri snabbare) är:

  1. Logga in på din internetbank och se över vart pengarna tar vägen. Obs: du behöver inte lägga massor av tid på detta eller göra en tråkig budget. Det räcker med att logga in och titta lite övergripande. Det viktiga är att GÖRA.
  2. Börja med en stor återkommande utgift (som för mig var restaurangkostnader) och fundera över hur mycket lycka utgiften skänker dig. Om du blir lycklig av utgiften – forsätt spendera! Annars: skär ner den till ett minimum och prova under en månad.
  3. Ta nästa utgift och fortsätt så till du har nått ditt mål.

Vissa utgifter gör mig lycklig och dessa vill jag inte ta bort – jag har levt sjukt snålt under två år då jag inte unnade mig någonting och det var INTE kul alls.

Idag har jag hittat en balans. Och det har mycket att göra med att jag har hittat det jag älskar att lägga pengar på – min så kallade Pengapassion. Idag lägger jag mer än någonsin på min Pengapassion och det möjliggörs genom att jag har kapat resten brutalt (så som jag beskrev ovan).

I nästa inlägg berättar jag mer om min Pengapassion och hur du kan hitta din! På så sätt kan du bli finansiellt fri utan att leva ett snålt och tråkigt liv.

/Sandra

Ps. Om du gillade det här inlägget kommer du att älska min bok Frihetsmaskinen – så skapar du ett finansiellt fritt liv.

Läs mer om boken, ladda ner de 19 första sidorna gratis och titta på min gratis masterklass Finansiellt fri utan att snåla genom att besöka www.frihetsmaskinen.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.