Mål för 2021

I förra inlägget sammanfattade jag hur 2020 gick för mig. Du kan läsa inlägget här.

Men vad ska jag pyssla med under 2021? Jo, jag har satt några övergripande mål för mig själv som jag delar nedan.

Mål 2021

 • Fortsätta att förvalta framtidsfeministens jämställda aktieportfölj så bra det bara går
 • Flytta mina fondinvesteringar från Nordnet till två olika fondrobotar (mer om det senare)
 • Vara föräldraledig och njuta av bebis nummer två (= inte stressa över att inkomster går ner och att jag inte kan spara så mycket)
 • Se över hur jag under år 2022 kan öka min inkomst för att kunna spara ännu mer och bli ekonomiskt fri innan jag fyller 45 år
 • Släppa min bok om privatekonomi, frihet och investeringar

Det var det! Jag tror det räcker 🙂

Hur ser dina mål ut för 2021?

/Sandra

Ps. Om du vill ta dina investeringar och privatekonomi till nästa nivå under 2021 vill jag tipsa som mina gratis onlinekurser på framtidsfeministen onlinekursplattform investd.se.

6 thoughts on “Mål för 2021”

 1. Hej! Jag kikade lite på Opti då jag var nyfiken på den tjänsten, men insåg snabbt att deras portföljer (trots hållbarhetsinställnigen) väljer fonder som är involverade i högst tvivelaktiga branscher, då jag jämförde de med både Avanza och Nordnet. Hur tänker du kring det?

  1. Jag förstår inte riktigt frågan – så klart du kan välja helt själv när du använder Avanza/Nordnet men den globala aktiefonden som jag fick upp via Opti är samma som jag valt själv via Nordnet så tror det beror på.

   1. Jag kanske var otydlig. Vad jag menade var att jag, trots önskan om att få hållbara fonder valda åt mig, fick förslag som med en check på Avanza inte var hållbara, vilket gjorde mig lite besviken då jag tycker att Opti som tjänst lät så attraktiv. Och då blev jag nyfiken på hur du tänker kring att spara i fonder som är involverade i tvivelaktiga branscher.

    1. Ahh då förstår jag. Det där med hållbara fonder är mycket svårt och så vitt jag vet finns ingen bra ”märkning” eller definition vad som är helt hållbart och inte. Vissa fonder väljer bolag som är bäst i klassen i sin bransch, vilket fortfarande kan vara riktigt dåligt för hållbarhet, andra väljer bort (vilket mer är moraliskt och inte leder till att vi räddar världen) och andra fonder investerar i ny teknik med bra hållbarhet. Frågan är också hur långt i kedjan du går när du kontrollerar hållbarhet på bolagen – bara bolaget i sig eller kunder/leverantörer/underleverantörer etc. För att investera utefter sina egna hållbarhetsvärderingar tror jag det är svårt att hitta en fond. Då är det ett bättre alternativ att välja aktier själv. Därför har jag en bred bas med fonder som är ”ok” på hållbarhet och sedan majoriteten av mina pengar i framtidsfeministens jämställda aktieportfölj där jag också väger in hållbarhet. Ett tips om du vill kolla på aktiers hållbarhet är att skapa konto hos Aktieinvest och använda deras hållbarhetsdata. Jag siktar på att göra något typ av webinar med Aktieinvest i närtid där vi går igenom funktionerna. Ses på det kanske! Hoppas det var svar på din fråga (svaret = det är inte lätt).

     1. Jag månadssparar i Proethos fond (https://proethos.se) och tycker det känns som ett beslut jag kan stå för om Greta frågar. Det finns ju även en rad andra som är tydligt nischade mot grön energiomställning osv. Men jag lär mig gärna mer om det finns bra argument emot dom!

     2. Kul! Har hört mycket gott om Proethos och pratat med grundaren också. Men det är precis som du beskriver: inte lätt då det ofta finns både för och nackdelar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.