Så gick 2020

Ett märkligt år har passerat. Jag är tacksam över att jag fick ha kvar mitt jobb även om min inkomst blivit lägre än vanligt dels på grund av föräldraledighet, dels på grund av uteblivna konsultuppdrag och föreläsningar. Nedan följer en summering av mitt ekonomiska år 2020.

Jämställda aktieportföljen

Portföljen tuffade på i samma takt som vanligt – det vill säga bättre än börsen. Ett bolag som lyft portföljen i slutet av året var nykomligen FM Mattsson och Avanza presterade bra under året.

Framtidsfeministen jämställda portfölj +29 procent under 2020 (den lila linjen är Stockholmsbörsen OMX Stockholm PI). Bild från Nordnet.
Framtidsfeministen jämställda portfölj +267 procent sedan starten 2015-05-15 till sista december 2020 vilket motsvarar 19,5 procents avkastning per år (den lila linjen är Stockholmsbörsen OMX Stockholm PI). Bild från Nordnet.

Läs mer: Jämställdhet = CASH och en bättre investering

Läs mer: Så här investerar du jämställt som framtidsfeministen

Girig när andra var rädda

Extra stolt är jag över att jag i april gick in och fyllde på aktieportföljen extra efter den värsta dippen i mars på grund av coronapandemin. I efterhand kan jag se att det var ett bra beslut. Det gäller att vara girig när andra är rädda och rädda när andra är giriga som Warren Buffett ska ha sagt.

Sparkvot under året

Mitt mål är att investera halva lönen varje månad för att bli ekonomiskt fri till min 45årsdag. Under 2020 lyckades jag inte att investera halva min lön men helt godkända 31 procent av mina inkomster. Under året hade jag lägre inkomst än vanligt på grund av föräldraledighet och uteblivna konstultuppdrag och även högre kostnader kopplat till flytt till hus.

Under 2021 kommer jag också vara föräldraledig med mitt andra barn så min sparkvot kommer troligen inte nå 50 procent då heller men det är okej. Jag får komma tillbaka stark 2022 och nå 60 procents sparkvot istället.

Läs mer: Mitt mål = Ekonomiskt fri

Läs mer: Mitt nya sparmål 0 procent i sparkvot

Aktier och fonder

Under året investerade jag 78 procent av mitt sparande i framtidsfeministen aktieportfölj och 22 procent i fonder. Jag har under åren ökat investeringarna från fonder till aktier allteftersom jag blivit säkrare och ser att framtidsfeministens jämställda aktieportfölj utklassar mina fonder. Det kommer jag att fortsätta med.

Sammanfattning av 2020

Jag är grymt nöjd med utvecklingen av mina investeringar och kapital under 2020. Aktieportföljen och fondportföljerna har tuffat på bättre än tänkt. Jag är också extra nöjd att jag vågade investera i april och satt lugnt i båten (enligt min strategi) under dippen i mars.

Jag har också kunnat spara mer pengar än jag trodde även om jag inte nådde upp till att investera halva lönen. Jag har också använt mina pengar till att flytta till hus vilket jag njuter av varje dag.

Överlag har året 2020 levererat. Jag har fått tänka över vad som egentligen är viktigt för mig och hur jag vill leva framåt. Pengar är inte allt. Pengar är möjliggörare för att kunna leva det livet jag vill. Mitt mål för 2021 är att fortsätta bygga min pengamaskin mot ekonomisk frihet samt att lägga mer tid och pengar på det jag älskar.

Hoppas ditt år också varit bra trots allt!

/Sandra

Ps. Under 2021 släpper jag bok hos bokförlaget Volante. Boken kommer att handla om privatekonomi och frihet – hur du får mer pengar och tid över till det du älskar att göra (både nu och i framtiden). Håll utkik efter det!

4 thoughts on “Så gick 2020”

  1. Kul med uppföljning och snygg utveckling!

    ISKn på Avanza gick upp + 21,2% och den innehåller 30% av vårt totala värde. Utgörs av Spiltan Investmentbolag och LBF Global Index. Resterande 70% investeras hos Lysa i 100% aktieindex. Där presterade jag + 2,57%. Helt ok utveckling och magkänsla med tanke på att jag inte tar på mig så mycket risk som enskilda aktier ger.

    Är själv också nöjd är jag att jag lyckades peta in en ansenlig summa pengar där när det var som värst i mars/april. De pengarna har vuxit fint iaf.

    Vi får se vad 2021 har att erbjuda. Ser fram emot nya boken och snygg sparkvot, Vi landade på cirkus 55%.

    http://www.iblandgormanratt.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.