lidl eller eko framtidsfeministen

Lidl eller eko?

Ekologiskt är dyrt

Jag var kanske en av de sista på bollen att handla ekologiskt. Jag tyckte det var för dyrt och fattade inte grejen (kände mig mest lurad) innan jag såg en dokumentär på SVT om våra jordar. Då blev jag fast besluten att börja handla eko – trots priset.

Nu har jag handlat ekologiskt under en längre tid. Men jag kommer inte ifrån att det är otroligt dyrt! Det kostar nästan dubbelt så mycket som icke-eko.

Jag har försökt lösa det genom att prenumerera på EKO-lådan för att slippa se vad det kostar per kilo. Jag äter också mindre mängd grönsaker och frukt för att jag blir snål – inte så bra kanske.

Matkostnaderna har skenat

Men mina matkostnader har eskalerat (se bild nedan). I matkostnader räknar jag in allt som köps i livsmedelsbutiken (t.ex. mat, schampo, toapapper och nu även blöjor).

I bilden ser du att trenden går helt åt fel håll. Mitt mål är att ligga på 2 000 kr – 2 500 kr/månad. Dessa pengar ska täcka frukost, lunchlåda, middag och mellanmål för mig (samt schampo etc). I augusti i år spårade det helt! Jag har aldrig handlat mat för så mycket. Var dock första månaden med bebis, även om det inte är någon ursäkt.

Dags att återta kontrollen

Jag är föräldraledig resten av året vilket betyder ont om pengar. Jag har nu därför tagit ett omtag för att återfå kontrollen. Mitt mål är max 2 500 kr/månad som då ska räcka till frukost, mellanmål, lunchlåda och middag (för en person).

Det första jag har gjort är att dra ner på glass/choklad/annat onödigt. Budget: 50 kr/10 dagar (jag storhandlar var tionde dag).

Det andra jag har gjort är att byta eko mot Lidl. Efter en sväng till Lidl blev jag helt förbluffad att jag fick fyra stora kassar för 500 kr! Det är en otrolig skillnad!

Pengar före eko

Jag vet att du kanske kommer hata mig för detta: pengar före miljö etc. Men jag provar några månader och så får jag se. Dock tycker jag fortfarande det saknas riktigt bra forskning som visar att ekologiskt är bättre för miljön och hälsan (se länkar nedan från Jacob Gudiol).

Läs mer: Ekologiskt & KRAV-märkt -bra eller dåligt för djur & miljö?

Läs mer: Ekologiskt & KRAV-märkt -är konventionell mat farlig?

Läs mer: Ekologiskt & KRAV-märkt -är det godare och nyttigare?

För när det väl kommer till kritan är jag kanske lite egoistisk – min dröm om ekonomisk frihet går först. Fortsättning följer!

Läs mer: Min dröm – ekonomisk frihet

/Framtidsfeministen SharevilleTwitterInstagramFacebook och min onlinekurs

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

9 thoughts on “Lidl eller eko?”

 1. Jag tror att vi alla har någon form av intresse/passion för saker i livet. För någon är det bra mat, för en annan så är det fina kläder. Det låter på ditt inlägg som att ”bra” mat inte är din mesta grej och det är fine. Du kompenserar det säkert med något annat (ur såväl kvalitets- som miljöaspekt). För mig är bra mat otroligt viktigt och jag väljer hellre bättre kvalitet än billigast pris. Som riktigt bra hantverksbakat bröd till exempel, bakat på bra mjöl. Ibland finns det ingen motsättning mellan dessa två saker – ibland är det helt olika. Eko är kanske inte alltid bäst oavsett. En gurka odlad i Sverige är många gånger än en eko gurka från Holland, om man ska räkna till helheten. Och det finns egentligen aldrig skäl att köpa ekologiska jordgubbar från sydamerika, bättre att vänta till den svenska säsongen. Så nä, grejer är inte helt svartvitt. Lidl har också bra kvalitet på varor och det finns dålig kvalitet även på de dyraste ICA-butikerna. För mig är matkostnaderna en pott med pengar som gärna får öka om det innebär att jag äter bättre. Men så är det också ”min” grej i livet. Och det finns annat som andra bryr sig om, men som jag inte ens reflekterar över. Det är ändå fint att vi är olika!

 2. Lidl har ju också iofs väldigt många eko-varor, särskilt inom frukt och grönt, så det måste inte vara antingen eller.

 3. Hej,
  tack för en bra blogg, brukar generellt hålla med det du skriver och tycker att du har intressanta infallsvinklar OCH älskar framförallt att du jobbar för att stärka och peppa kvinnor i ekonomiska och finansiella frågor, mer sånt behövs! Men detta inlägg skaver tyvärr… Har själv två barn så vet att att tiden med föräldrapenning inte är jippie och att det kokar ned till vad man tycker är viktigt och prioriterar. Ska också säga att jag själv inte har målet att bli ekonomiskt fri vid 40 (men tycker att idén är hur häftig som helst) så jag förstår din sida av saken helt och fullt. MEN det är som du själv är inne på; den kortsiktiga ekonomiska vinningen på bekostnad av biologiskt mångfald – vilket är det som skaver för mig. Med tanke på den rådande klimatkrisen (vilken vi nu har med anledning av att vi låtit den kortsiktiga ekonomiska vinningen gå före allt annat) visar att vi måste bryta detta tankemönster och också inse att vi måste värna om jorden för våra barn och kommande generationer. Och vi måste börja använda vår konsumentmakt mycket mera – min upplevelse är att folk lite grann har glömt vad det är. För om vi kommer över en kritisk massa så kommer också priset för ekologiska varor också gå ned – vilket den har också gjort för en hel del produkter och grödor och priserna fortsätter att minska rent generellt. Källa: https://www.sverigeskonsumenter.se/vad-du-kan-gora/konsumera-medvetet/miljovanlig-mat/9-billiga-ekologiska-varor/

  Så, med det skrivet så vill jag bara avsluta med att säga att jag förstår din situation, och hoppas att du efter din prövoperiod kanske kan omvärdera och ”hoppa tillbaka på” eko-tåget igen. 🙂

  1. Tack för att du skriver ett inlägg som kan orsaka litet debatt! Jag håller med Linda både i beröm och i det som skaver: klimatet.

   Jag tänker att just det ekologiska inte är rätt ställe att kapa kostnader på.

   Det enklaste sättet att spara pengar på mat är ju att inte äta kött. Och ekologiska grönsaker är fortfarande billigare än kött.

   Om ni äter bröd regelbundet kan en bakmaskin få ner brödkostnaden rejält.

   Förutom det så hade jag varit orolig om det inte blivit lite kaos under första månaden med bebis. Hur upp och ner är inte livet då?

 4. Underbart att höra att du upptäckt fördelen med att veckohandla på Lidl!

  Men du behöver inte göra avkall på att handla ekologiskt. Faktum är att bara under 2018 växte vårt ekologiska sortiment med 75%. Och våra ekologiska (och svenska) varor är också mycket prisvärda om man ska jämföra matkassar. Våra eko-varor finns framförallt inom frukt och grönt (där nära 20 procent är eko) och också inom bland annat kött och nötter. Inom de flesta produktkategorierna finns minst en ekologisk vara!

  Våra ekologiska barnkläder är också mycket populära:-)

  Hälsar Petra på Lidl

 5. Men oj! För det första har Lidl mycket ekovaror, så det går visst att förena.

  Sedan kan jag tipsa om att googla vilka varor som är rena (clean fifteen) och vilka som bör köpas eko.

  När jag handlat eko tänker jag främst på mig själv och min hälsa. Det är ju kroppen som tvingas ta hand om all skit som matframställning medför…

  Hur kul är det att vara ekonomisk fri, men sjuk?

  Visst, man blir inte sjuk omedelbart, men tänk på hur allt du äter påverkar din hormonsammansättning i längden.

 6. Jag har följt dig i flera år och har alltid beundrat det du gör. Däremot skaver det för mig i rådande miljökris att du skriver att ekonomisk frihet för dig går först. Om du ska följa artikelns råd så måste du vara inläst på vilka råvaror du handlar från vilka regioner för att minska din klimatpåverkan, oavsett om de är eko eller ej. Att bara säga att alla eko-produkter inte självklart är bra för miljön och sen enbart handla icke-eko tycker jag inte är att ta ett klimat-ansvar. Vore intressant att lyssna till exempelvis en podd där du diskuterar detta med någon som prioriterar miljön före personlig ekonomisk vinning och höra vad ni kommer fram till. //Jennifer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.