framtidsfeministen barn föräldraledighet

Min nya sparkvot: 0 %

I juni går jag på föräldraledighet. Från att ha sparat halva min lön under flera år kommer jag inte kunna spara någonting. Mitt mål är att bli ekonomisk fri och äga min egen tid. För att kunna bli det gäller det att minimera utgifterna och maxa inkomsterna.

Läs mer: Mitt mål – ekonomisk frihet

Jag kommer vara hemma till nyår och sedan börja jobba igen. Det handlar om sex månaders missat sparande. Det känns helt okej.

Barn är dyrt

En av mina stora förebilder när det kommer till att bli ekonomiskt fri är Miljonär innan 30. Han är sedan mer än ett år tillbaka ekonomiskt fri och hans sambo strävar mot samma mål. De har valt att inte skaffa barn dels på grund av den kostnaden det skulle innebära (rättning: 70 % magkänsla/ointresse, 20 % rädsla för minskad frihet och 10 % ekonomi).

Jag har accepterat att det kommer bli dyrt med barn (detta är mitt första) men intalar mig själv att det inte behöver bli superdyrt. Jag kommer fortsätta med min minimalistiska livsstil.

Maxa det jag har

Som ett exempel så har jag valt att bo kvar i vår lilla lägenhet och försökt anpassa den till compact living, hitta smarta förvaringslösningar och rensa ur så mycket som möjligt.

En smart lösning är att vi har delat av sovrummet till två rum med hjälp av ett draperi i taket. På så sätt är det nu ett kombinerat sovrum och arbetsrum. För det känns slösaktigt att ha ett rum vi bara sover i och endast nyttjar åtta timmar per dag.

För mig är det viktigt att maxa det jag har. Det gäller både prylar, kläder, tid och nöjen. På så sätt får jag mer tid och pengar över till det som verkligen betyder något.

Följtips: Minimalisterna på Instagram

Läs mer: Maxa dina abonnemang och prenumerationer

Läs mer: Så gick jag från över 100 klädesplagg till 33

Plan under föräldraledighet

Min plan är att försöka leva snålt men ändå investera i sådant som adderar värde. Det kommer bli mycket termoskaffe hemifrån och vara utomhus så mycket som möjligt.

Troligen kommer jag investera i ett SL-månadskort för att obehindrat kunna åka runt till naturreservat, hälsa på vänner och besöka gratismuseer. Jag har fått många bra tips av er läsare som berättat att jag kan åka buss gratis i Stockholm – det ska jag också försöka med!

Jag funderar också på om jag ska räkna in i budgeten att äta utelunch 3-5 gånger i veckan. I vanliga fall har jag alltid matlåda men jag tror ändå att utelunch skulle addera värdet att jag kommer ut samt får tillfälle att träffa folk och fortsätta arbeta för en jämställd framtid. Men vi får se!

Vilka är dina bästa föräldraledighetshack?

/Framtidsfeministen SharevilleTwitterInstagram  och Facebook

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

18 thoughts on “Min nya sparkvot: 0 %”

 1. Hej! Visst är det dyrt med barn men jag är ändå positivt överraskad. Eller okej, jag har fattat att när de blir äldre kommer de dammsuga en på cash. Vi har fått vårt andra barn för ett år sedan och det var förstås inte samma kostnad då man redan hade vagn, kläder, säng etc. Inte för att vi hade någon extravagant livsstil innan men vår vardag med intressen, mat och sparande förändrades inte så mycket. Nu är min man hemma och jag sparar ändå cirka 35-40 % av min lön. Vi löneutjämnar lite (jag tog mer av han än vad han tar av mig för att jag ville spara mer). Med första barnet lärde jag mig att jag inte skulle snåla med att ta ut dagar för när hon fyllde 4 fick vi kämpa för att ta ut resterande dagar eftersom de annars brinner inne (får bara ha 96 dagar kvar vid 4 år men det vet du säkert). I Uppsala har de några gånger per år barnloppisar där folk får lämna in sina grejer och så storleksordnas de, leksaker för sig, skor för sig etc. Brukar var hysteriskt med folk men man brukar alltid kunna fynda massa bra saker superbilligt!
  Lycka till med bebisen, och hoppas att du ändå får nån procents sparkvot, och nån procents sömnkvot också!

 2. Bra tips är att lära känna andra i samma sits när man fått barn 1. Då kan de gamla vänner slippa höra ens värsta pladder och oro och man kan bygga nya vänner för livet till sig och sitt barn. Jag deltog dels i en föräldragrupp via bvc där vi sågs 3 ggr organisrat och sen höll kontakten själva. Vi åt lunch hemma hos varandra, promenerade, fikade och satt ute och njöt bär barnen sov. Gick också på en babygrupp på öppna förskolan de dagar jag orkade. Välj en dag just för bebisar. Här fanns kaffe till självkostnadspris och mikro att värma matlåda i. Jag promenerade otroligt mycket under min första föräldraledighet (svårare med barn 2 när jag hade en 2-åring också), både med andra föräldralediga med bebisar och på egen hand. Blev faktiskt extremt få dyra uteluncher utan mer picnic, mat hemma med andra eller att man fikade på ställen för daglediga, typ dagligverksamhet etc. Jag åkte mkt mindre buss än jag tänkt mig utan gick överallt. Blev också ännu mer mat från grunden inkl hembakt bröd etc. Det enda jag ångrar ekononomiskt i efterhand är att jag inte tog fler föräldradagar i början. Gick på 3-4 S-dagar per vecka under mina 9 månader hemma. Jag håller nu på och meckar för att hinna ta ut de kvarvarande innan de förfaller samtidigt som jag jobbar heltid. Och funkar det att amma är det billig och bra mat som man alltid har med sig. Lycka till!

 3. Kul att vara en förebild. Vill för tydlighetens skull bara säga att vårt val att inte skaffa barn inte är ett strikt ekonomiskt beslut.

  Ingen av oss har helt enkelt haft något sug efter barn och när vi tittat rent rationellt på det så har vi dessutom sett att det förutom pengar minskar friheten en hel del. Tex möjligheten att kunna resa mellan lov, att bo i ett varmare land 3-4 månader om året för att inte nämna det minskade behovet av planering och pusslande i vardagen osv.

  Så att inte skaffa barn skulle jag säga är 70% magkänsla/ointresse, 20% rädsla för minskad frihet och 10% ekonomi.

  Lycka till med mammaledighet och föräldraskap. Det kommer bli toppen!

 4. Hej! Gratis!!! Äventyret väntar! Min skrutta blev 5 månader igår:)

  Fråga: varför kan du inte spara under föräldrarledigheten? Kommer du inte att ta ut föräldrarpeng från FK?

  Under de 5 första månaderna av min skrutts liv har jag ökat min sparkvot då jag har mer pengar kvar i slutet på månaden – inget pendlar kort och inga ute luncher/kvällar på 5 månader göt ju sitt:)
  Jag å skrutten (eller hon äter ju inte såklart) käkar/fikar ute ett par gånger i veckan nu med men inte på samma vis som tidigare.

  I juni tar min extra 10% slut från arbetsgivaren (gällde bara 6månader där jag är anställd) så då kommer jag att gå tillbaka till min vanliga sparkvot.

  Bebis behöver inte vara dyrt.

  0-2 månader använde vi 95% bara pyjamas med dragkedja/knappar, alla köpta på tradera/klädbytardagar, (5% hade vi pressentkläder vi fått OM vi fick besök/besökte den personen som gett det, det var oftast fina ”märken” som jag sedan sålde vidare, då vi kommer köra på pyjamas 100% 0–2 mån om vi får ett syskon i framtiden)

  Hoppas allt går fint nu:)

  1. Jag kommer ta ut ca 4 dagar och få 11 000 kr efter skatt vilket inte räcker till sparande. Jag har inte kollektivavtal och får alltså inget från min arbetsgivare (vilket jag visste och har tagit höjd för när jag tog jobbet). Jag väljer att prioritera ledighet framför sparande och har mycket sparat sedan tidigare: både buffert samt pengar investerade som arbetar för mig när jag sover. Därför känns det inte viktigt att spara under de sex månaderna jag är hemma. Hoppas det var svar på frågan!

   1. Eermm det var snarare ett tips på hur det inte behöver bli dyrt med barn! Men om du bara vill skriva om hur du redan har bestämt att det ska bli, så visst, då tipsar jag inge mer:)

 5. Gör egen barnmat när det är dags för det. Du behöver inte köra utelunch. Går också vara hemma hos varandra för socialt häng. Öppna förskolan är perfekt när barnet når den åldern och då kan du oftast ha matlåda till dig själv också.
  Barn är svinttråkiga första månaderna när de bara kan ligga still, haha.

  1. Tänkte mer passa på att luncha med affärskontakter och då blir det lite konstigt att bjuda hem dem då de är på jobbet. Arbetet med en jämställd framtid slutar aldrig 🙂 Men jag förstår hur du menar 🙂

  2. Hahah typiskt kommentar det där med ”svintråkiga första månaDERNA”, 100% säker på att min kille tycker samma även om han inte vågat erkänna det än, ligger ungen stilla är det för att ni väntar på att den ska aktivera er och inte tvärs om;)

 6. Öppna förskolan är gratis. Man får träffa andra föräldralediga och barnen får leka nära andra barn. Bra ide att gå ut i skogen, det uppskattar även riktigt små barn

 7. Helt rätt att skaffa barn. Att välja bort barn pga lägre sparande är rent ut sagt galenskap. Likaså att låta sterilisera sig pga klimathotet. Skaffa för övrigt fler än ett barn. Barn mår bra av syskon.

 8. Stort grattis!
  Håller med Aleksander Lukas ovan om att det är befängt att välja bort barn pga kostnadsskäl (givet att man nu vill bilda familj dvs) Världen behöver fler barn i framtiden för att dels stötta en allt äldre befolkning globalt. Mina tips som trebarnspappa (barn födda -15,-17,-19) är att tänka yteffektivt och kvalitetsinriktat även om man har barn. Min fru är duktig på att köpa kläder på rea (oftast online) och som används av alla barnen, trots blandning av kön. Vi bor i borätt på 83kvm än då de två äldsta delar både säng (våningssäng) och rum. Hemlagat och storkok så mycket det går (matkassar) men försöker unna oss uteluncher då och då för att vårda par-relationen samt med vänner och kollegor. Ett tips är att identifiera de bitar som FÅR kosta: exempelvis bra råvaror för matlagning, upplevelser med barnen etc.
  Det är ett himla pussel såklart och det måste man vara beredd på.
  Min inspirationsbild är min mamma som uppfostrade 4 barn själv, utan bil och lyckades spara till resor och upplevelse årligen!

 9. Hej Sandra,
  Först, GRATTIS till den planerade tillökningen! ?
  Jag är nu hemma med min andra och mina tips är ganska lika de ovan:

  – köp kläder begagnat och köp inte för mycket. På ex. köp/sälj-sidor på fb så säljs ofta klädpaket med superfina kläder och eftersom de växer ur de första storlekarna så snabbt är kläderna ofta endast använda någon enstaka gång/oanvända. Som någon skrev ovan så blir det lätt att man bara har pyjamas på dem i början så köp inte så mycket kläder förrän de börjar bli lite större.

  – Dregglisar och kräkhanddukar! Jag har haft kräk/dreggelbarn och då är de flesta klädbytena pga kräk och dreggel (de blir dyblöta). Detta gäller även dina egna kläder. Du kan enkelt sy dregglisar med plastad frotté och sen är Ikeas små tvättlappar https://m2.ikea.com/se/sv/p/krama-tvaettlapp-vit-40054538/ guld.

  – Som någon skrev ovan, spara inte för mycket dagar. Jag körde på 4 dagar/vecka och nu inser vi att vi kommer att få svårt att hinna ta ut alla dagar. Insåg häromdagen att jag gör samma sak med dottern nu så ska öka på till iaf 5 dagar/vecka.

  – Baka bröd och gör storkok hemma så att du har matlådor m.m. och ta för vana att ha med dig frukt/smörgås eller liknande i blöjväskan. Energinivåerna kan dala snabbt om man ammar och inte sover ordentligt vilket lätt kan leda till oväntade utgifter.

  – uppmuntra nära o kära att ta med sig ett paket blöjor när de kommer på besök istället för kläder o leksaker. Kan även vara bra att bunkra upp med blöjor och tvättlappar redan nu om det finns på extrapris (om man inte kör på tygblöjor mm då förstås).

  – när de blir lite äldre så är klämmisar guds gåva till föräldrarna, men de är dyra. Det finns dock återanvändningsbara påsar att köpa så att man kan fylla på med sin egen gröt/smoothie istället.

  Hojta till om du vill ses över en kaffe nån dag så kan jag dela med mig av alla mina bästa tips ? Stort lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.