Ett mål utan en strategi är en dröm
I förra inlägget berättade jag att jag en gång om året går igenom min privatekonomi och mina fonder. I detta inlägg beskriver jag hur jag väljer vilka typer av fonder jag vill ha, beroende på tidshorisont.
Jag väljer en gång om året, startar automatiskt månadssparande via autogiro enligt min strategi och sedan är det klart! Att investera behöver inte ta mycket tid.
Hur lång tid kan jag avvara pengarna?
Det är viktigt att bestämma tidshorisont på placeringarna, alltså när jag planerar att ta ut pengarna. Ju längre tid jag kan avvara pengarna ju mer risk kan jag ta.
Läs mer: Allt du behöver veta om fonder

Tre olika hinkar efter tidshorisont
Jag tänker i hinkar eftersom jag tycker det blir lättare då. Läs gärna mer om det här.
0 – 2 år sparhorisont
Dessa pengar jag har jag på banken. Här ligger också min buffert. Just har jag pengarna hos BlueStep med ränta på 0,75 procent. Hos Compricer kan man jämföra bankräntor – tänk bara på att klicka i ”insättningsgaranti” när du jämför så att du får tillbaka dina pengar om banken går i konkurs.
3 – 6 år sparhorisont
Dessa pengar kommer jag kanske behöva om några år. Här sprider jag risken i en globalfond och en blandfond för att få in lite ränta. Se upp så att blandfonder inte är för dyra och kontrollera att de innehåller så mycket räntebärande papper du känner dig komfortabel med.
Läs mer: allt du behöver veta om olika typer av fonder
7 + år sparhorisont
Här ligger aktier och aktiefonder med fokus på Sverige. Generellt kan sägas: ju mer fokuserat desto högre risk.
I nästa inlägg beskriver jag hur jag väljer ut exakt vilka fonder.
Onlinekurs för dig som vill ha hjälp
Om du tycker att detta inlägg var för abstrakt och krångligt går vi igenom detta i min onlinekurs på investd.se. I kursen blandar jag föreläsningar, övningar och uppgifter för att du verkligen ska få den hjälpen du behöver! Mer om kursen hittar du här.
/Framtidsfeministen Shareville, Twitter, Instagram och Facebook
Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.
One thought on “Så väljer jag fonder efter tidshorisont”