emmy hallengren ny framtidsfeministen

Ny medarbetare på Framtidsfeministen – välkommen Emmy!

Vi vill välkomna vår nya medarbetare Emmy Hallengren till teamet! Emmy hjälper just nu till med ett hemligt projekt som ni snart kommer få höra mer om. Vi tog en snabbintervju med Emmy så att ni får lära känna henne bättre!

Hej Emmy! Välkommen till Framtidsfeministen! Vem är du?

– Jag är 28 år, pilot och personalvetare från Göteborg. Jag har inte alltid haft koll på min privatekonomi men drömmen att bli fri fick mig att bli intresserad av att börja investera. Nu brinner jag för att få fler att ta kontroll över sin privatekonomi.

Vad betyder order ”privatekonomi” för dig?

– Frihet och trygghet. Att det finns pengar om kylen går sönder eller om jag blir av med jobbet. Helt enkelt att inte behöva oroa sig över ekonomin. Jag tror också på att spara långsiktigt.

Hur har din privatekonomiska historia sett ut?

”…ville hellre investera än att konsumera.”

– Jag har gått från slösa till spara. Det känns nästan lite jobbigt att vara så öppen med det, men om jag kan inspirera andra att komma igång så är det värt det.

Jag växte upp i en familj där vi hade lagom med pengar. Historiskt har jag inte reflekterat så mycket över pengar. Jag har alltid gillat att shoppa, vilket var en stor utgift för mig.

Vändningen kom när jag träffade min sambo. Han var mycket medveten kring sina pengar och ville hellre investera än att konsumera. Nu har vi mötts någonstans på mitten, vilket gör att jag sparar mer och han unnar sig lite mer. Ett trix som hjälpt mig mycket är att avfölja konton på Instagram som triggar igång mitt shoppingbeteende och säga upp diverse modemagasin.

Hur investerar du?

– Nu sparar jag 10 procent av min lön, direkt när lönen kommer in. Jag tycker det är viktigt för privatekonomin att ha en buffert på i alla fall tre månadslöner för oförutsedda kostnader. Jag amorterar även på vårt bostadslån varje månad.

Det som blir över går till mitt investeringssparkonto hos Nordnet, där jag väljer aktier utifrån AllBrights gröna lista: det vill säga att de har minst 40/60 fördelning av kvinnor och män i högsta ledningen. Sedan gör jag en fundamental analys av bolagen och håller mig inom de branscher jag vet mycket om. Jag gillar att investera inom min comfort zone.

Vilken är din största privatekonomiska utmaning?

”Jag vill och måste bli bättre på att längta efter saker.”

– Det är definitivt mitt shoppingbegär! Jag vill och måste bli bättre på att längta efter saker. Jag har samma levnadsstandard nu som när jag hade längre inkomst. Jag vill tillbaka till när jag fick längta och att det sedan kittlade till i magen och jag uppskattade mitt köp mycket mer.

Jag försöker leva efter devisen ”1 sak in, 2 saker ut”. Jag gör mig av med grejor genom att sälja, ge bort till välgörenhet eller ge till syster, mamma eller mormor.

Vilka är dina tre privatekonomiska bästa tips för våra läsare som vill kunna leva sin dröm?

  1. Se över dina utgifter! Det är viktigare än att öka dina inkomster.
  2. Sätt upp ett långsiktigt mål om var du vill vara i framtiden. Sedan räknar du baklänges för att se hur du kan ta dig dit. Efter det är det bara börja spara och investera så att du når ditt mål. Det är alltid bra att ha Fuck Off-pengar om du känner för att dra!
  3. Ta egen ansvar för din privatekonomi – ingen annan gör det åt dig. Lite inte heller på att staten tar hand om dig.

Tack Emmy och igen: välkommen!

 

/Framtidsfeministen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.