pengamaskin framtidsfeministen

Mitt mål: pengamaskin och frihet!

Frihet

För mig betyder pengar frihet. Frihet att göra vad jag vill, jobba med vad jag vill, kunna åka på en resa när jag vill, äta och njuta av livet för att må bra. Dock behöver jag inte lyxa till det hela tiden utan väljer mina tillfällen.

Pengamaskinens storlek

För att kunna vara fri i framtiden bygger jag en pengamaskin. Jag vill att min pengamaskin ska ge mig 20 000 kr (efter skatt) per månad så att det täcker mina utgifter. Då behöver jag en 4,8 miljoners aktieportfölj med direktavkastning på 5 procent (eftersom 4,8 miljoner * 0,05 = 240 000 kr per år i utdelning).

Men hur i hela friden hittar man 4,8 miljoner? Hur jag än räknar och räknar så kommer jag fram till samma sak: Det kommer ta tid och krävas en enorm spardisciplin. För att lyckas behöver jag hitta sätt att motivera mig själv.

Delmål: 1 miljon kronor

Något som motiverar mig är att se svart på vitt hur disciplin kan få pengarna att växa. Det hjälper också att ha delmål. Mitt första delmål är att spara ihop till 1 miljon kronor.

Aktiespararna har tagit fram ”Miljonärskalkylatorn” där du enkelt kan se vad du sparar kan ge dig på sikt. Om jag sparar 5 000 kr i månaden med 8 procent avkastning så ta det mig 10,5 år att spara ihop till en miljon. Det är lång tid men inte omöjligt!

miljonarskalkylatorn-aktiespararna

Från 1 miljon till 4,8 miljoner

Hur snabbt det går att få ihop 4,8 miljoner beror självklart på hur mycket man är beredd att spara och på hur du investerar dina pengar. Jag ser ofta över mina kostnader som t.ex. om alla abonnemang jag har används så att det är värt pengarna, om det går att förhandla ner elpris och försäkringar.

Ponera att när jag nått mitt första delmål att jag slutar månadsspara men har kvar miljonen på börsen (jag räknar med 8 procent i avkastning). Då kommer det ta 21 år innan jag har 4,8 miljoner. 21 år plus 10,5 år ger alltså att pengamaskinen kan vara klar inom 31,5 år. Detta är tack vare den fantastiska ränta på ränta-effekten. Pengarna jobbar helt enkelt åt mig medan jag kan göra andra saker.

Startbelopp 1 miljon kronor och inga nya insättningar i form av månadssparande. Det ger 4 miljoner i ränta på ränta efter 21 år och ett totalt värde av portföljen på 5 miljoner kronor.

Om jag istället kan öka mitt sparande från 5 000 kr till 10 000 kr i månaden så skulle jag ha 4,8 miljoner på lite mindre än 23,5 år (10,5 år plus 13 år).

pengamaskin framtidsfeministen
Startbelopp 1 miljon kronor och 10 000 kr i månadssparande. Detta ger 2,8 miljoner i ränta på ränta efter 13 år och ett totalt värde för portföljen på 5 miljoner kronor.

Slutsats

Det kommer inte bli lätt att spara ihop 4,8 miljoner. Men det som är mina pengars bästa vänner är tiden, börsen och låga avgifter. Jag ”lurar” mig själv genom att sätta upp delmål och tror till 100 procent att jag kommer att ha min pengamaskin klar till min pension. Den riktiga frågan är egentligen hur tidigt jag kommer kunna gå i pension 🙂

 

Hur gör du?

/Framtidsfeministen SharevilleTwitter och Facebook

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

 


Relaterade inlägg

Utdelningssäsongen är här

Hur mycket kan du spara?

Hur jag sparar till friheten

19 thoughts on “Mitt mål: pengamaskin och frihet!”

 1. Även om 20-30 år är en lång tid så kan man alltid ställa sig frågan: vad är alternativet? Att aldrig bli ekonomiskt oberoende..?

  För oss tog det ca 3 år att nå första miljonen, är nu halvvägs till den andra. Har målet inställt på 10M då vi är 2 st.

 2. Frihet och trygghet får vi i viss mån redan från små belopp, men sen allt mer förstås. Hittar vi bara balansen mellan att ha råd att leva nu och ändå öka friheten framöver så har vi hamnat rätt.

 3. Jag förstår inte riktigt varför du visar en graf på 13 år med för 5 miljoner och sen skriver att det är bara ”2,8 miljoner i ränta på ränta efter 13 år”. Visar ju faktiskt 5 miljoner där.

  Samma gäller:
  ”Om jag istället kan öka mitt sparande från 5 000 kr till 10 000 kr i månaden så skulle jag ha 4,8 miljoner på lite mindre än 23,5 år (10,5 år plus 13 år).”
  Egentligen tar det ju 13 år, inte 23,5 år, åtminstone visar du på grafen bara 13 år.
  Tycker det är missvisande text och grafer.

  1. Hej! Första grafen är om man slutar insättningarna, alltså uppnår 4,8 miljoner från 1 miljon med ränta på ränta. Andra grafen ökar man insättningarna till 10 000 kr per månad vilket gör att man når målet på 4,8 miljoner fortare men eftersom tiden är kortare blir det inte lika mycket ränta på ränta. Ledsen att jag krånglade till det! Jag ska tänka lite och uppdatera texterna. Tack för din feedback!

 4. Hej! Jag behöver få förklarat för mig hur ränta på ränta funkar. När investeringar går minus händer det väl inte? Och var finns räntan i aktieplaceringar? Rätt ny inom ”medvetna investeringar”! 🙂
  Hls Anna

  1. Hej Anna! Jag har skrivit ett inlägg om det men förstår din fråga (se mer här http://blog.framtidsfeministen.se/2017/04/19/pengasnoboll-och-ranta-pa-ranta/)! Egentligen är ”ränta på ränta”-ordet missvisande då du inte får ränta på aktier utan avkastning (ränta är det man får på ett sparkonto som är garanterat). Den totala avkastningen blir ändring av pris för aktien plus eventuella utdelningar (utdelning = del av vinsten som bolag delar ut till aktieägarna i vanliga fall en gång per år). När man går minus har man fått negativ avkastning och alltså förlorat pengar. Det man ska komma ihåg är att börsen går upp och ner varför jag har räknat på 8 procent varje år men det är inte sant. I detta blogginlägg förklarar jag mer kring upp- och nergångar: http://blog.framtidsfeministen.se/2017/04/15/kom-igang-3-allt-du-behover-veta-om-aktier/. Själv månadssparar jag i aktier. Detta ger att jag köper både när det är dyrt och billigt vilket gör att det jämnar ut sig. Hoppas det var svaret på din fråga! Här finns massa bra komigånglänkar: http://framtidsfeministen.se/komigang.html

 5. Hej, tack för inspiration och klokskap. Gick i mål för 2 år sedan och kan alltså göra lite bokslut av den delen. Gnetande och lite tur under 20 år(lång historia alltså). Är 50 nu. Friheten att göra vad man vill är skön, men det finns sidor som i alla fall inte jag riktigt var beredd på. Tänkte inte arbeta mer alls, men så blev det ändå;) Fast som du säger, bara på ens egna villkor, (sett till de yttre ramarna.) Det enda jag vet säkert är att jag inte visste alls. Men visst är det en oerhörd befrielse i känslan att kunna åka till huset på Cypern när som helst i stort sett. Nu handlar det inte så mycket längre om sparande eller tradande (jo ibland) utan om förvaltande. Jag har blivit mycket mer defensiv i placeringar, och har målavkastning 6-7% till en max volatilitet på det samma. Förr var det mer skott från höften och som sagt en portion tur. Många människor har haft otur, och trots höga sparkvoter fått se sina tillgångar ge vika. Då är risken att man dels missar målet, och framför allt att vägen fram gått i asketismens tecken lite i onödan.
  En passus om att vägen kan vara lika viktig som målet. Tror att vilken strategi man än väljer, är det just att göra det valet aktivt, som är huvudorsaken till att man kan lyckas. Att ta kontrollen över sitt liv i dess delar ökar sannolikheten för att nå målet mer än det mesta.
  Lycka till!
  Dan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.