pengasnoboll ränta på ränta framtidsfeministen

Pengasnöboll och ränta på ränta

Pengasnöboll

För en månad sedan hjälpte jag en vän att komma igång med sitt sparande på börsen. Innan hade han alla sina pengar på banken med 0 procents ränta och förstod inte varför han borde flytta en del av sina pengar till börsen men han var tillslut villig att prova. Han startade ett månadssparande på 1 500 kr som går direkt in i en fond som följer Stockholmsbörsens utveckling.

Nu, en månad senare, har hans 1 500 kr växt till 1 582 kr! 82 kr har han alltså fått utan att lyfta ett finger och är lite över 5 % i avkastning! Hans snöboll är nu i rullning.

Ränta på ränta-effekten

Men vad är egentligen denna snöboll? Den kallas ”ränta på ränta-effekten” vilket betyder att du kommer att få ränta på din ränta och på så sätt arbetar pengarna för dig.

Låt oss ta ett exempel. År 1 sparar du 200 kr i månaden i en fond som under året går upp 8 %. Du kommer efter ett år ha sparat 2 400 kr (200 kr x 12 månader) men också ha fått 8 % i avkastning (=192 kr) vilket ger att du nu har 2 592 kr. År 2 fortsätter du att sätta in 200 kr per månad och fonden går upp ytterligare 8 %. Du har nu sparat 4 800 kr under år 1 och 2.

Du får avkastning på både dina sparade pengar men även på de 192 kr som du fick i avkastning under första året och har nu 5 391 kr. Du har alltså fått ränta på den räntan du fick under första året och det är just detta som kallas ränta på ränta-effekten och det som gör dig rik i slutändan.

Nedan ser du vad som händer om du sparar 200 kr i månaden i 25 år och med en avkastning på 8 %. Du kommer då ha sparat 60 000 kr men ha fått 130 000 kr i avkastning tack vare ränta på ränta-effekten!

rantaparanta pengasnöboll framtidsfeministen

Om du tycker att detta är krångligt behöver du inte vara oroligt! Hjärnan kan inte förstå detta eftersom den är så kallad exponentiell, vilket betyder att pengarna växer mer och mer för varje år. Att man dessutom blandar orden ränta och avkastning gör inte det hela lättare… Men det viktigaste är att spara länge och till hög ränta/avkastning så kommer dina pengar arbeta för dig.

Viktigast att komma igång

Det viktigaste är att komma igång. Här kommer ett exempel, inspirerat av Per H Börjesson på Spiltan, för att visa hur viktigt det är att sätta pengarna i arbete i tid.

Två bästa vänner, som är 22 år, bestämmer sig för att börja spara. Den första (”vän 1”) sparar 2 000 kr varje år i sex år för att sedan sluta sätta in pengar. Den andra (”vän 2”) kommer inte igång förrän år sju och sparar då också 2 000 kr om året fast i trettiosju år. Hur mycket tror du att de kommer ha när de fyller 65 år och med en avkastning på 12 %? Svaret är att båda kommer att ha 1 200 000 kr trots att den första vännen bara har satt in 12 000 kr och den andra vännen 74 000 kr!

ränta på ränta pengasnöboll framtidsfeministen
Det rosa i bilden visar ränta på ränta på sparade pengar med en avkastning på 12 %

Så: hur går det med din snöboll? Det är aldrig för sent att komma igång och man behöver inte göra det så svårt för sig! Mitt tips är då att du vågar testa med 200 kr i ett långsiktigt månadssparande i en gratis indexaktiefond (en fond som består av aktier och följer ett bestämt index, t.ex. Stockholmsbörsen).

En gratisaktieindexfond som jag själv månadssparar i är Nordnet Superfonden Sverige och du köper den enkelt (och gratis) på Nordnets sida. För en aktieindexfond räknar jag med en avkastning kring 8 % över tid och man ska vara medveten att det kan svänga rejält (varför det är viktigt att vara långsiktig i sitt sparande).

Tillsammans för en ekonomisk jämställd framtid!

/Framtidsfeministen SharevilleTwitter och Facebook

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

 


Relaterade inlägg

Spara smartare

Allt du behöver veta om fonder

21 thoughts on “Pengasnöboll och ränta på ränta”

 1. Hej!

  Jag känner mig lite dum men jag förstår inte riktigt. Värdet på fonden ökar, men det gör väl inte min andel i den? Hur kan det bli en ränta på ränta-effekt?

  För bankkonton förstår jag. Då har jag fått en insättning av räntan vid årets slut och den kommer att räknas med när nästa ränta beräknas.

  Eller är det så att fonder ger utdelning och att den används för att köpa fler fondandelar vid ett månadssparande?

  1. Hej Ulrika!

   Order ränta på ränta är lite svårt då det faktiskt inte handlar om ränta på fonder utan du kommer förhoppningsvis få avkastning. Hur mycket avkastning man kommer få vet man inte, det är skillnaden mot tex ränta på banken där du vet på förhand hur mycket du kommer få utbetalat. Risk och chans till avkastning hänger ihop så förenklat kan man säga att en aktiefond svänger mer (går upp och ner) men med förhoppningen att du på lång sikt (>7 år) kommer få kring 6-8 procent i genomsnittlig avkastning.

   Din fondandel ändrar i värde när det som fonden äger ändrar i värde. Exempel: Låt oss säga att hela fonden förvaltar 10 miljon kronor (marknadsvärdet just nu, den så kallade fondförmögenheten) och består av 10 000 fondandelar. Du köper en andel av fonden för då 10 miljon/10 000 = 1000 kr. 1000 kr är den så kallade NAV-kursen och ändras varje dag beroende på vad tillgångarna i fonden har för värde. Låt oss nu säga att dagen efter du köpt fonden (antalet andelar är lika många, 10 000 stycken varav du äger 1 andel) att fondens innehav har gått ner 1 procent. Då kommer din fondandel också gå ner med en procent och således vara värd 990 kr om du vill sälja. Jag har bortsett från fondavgifter i detta exempel med det är ungefär så det fungerar. Din fondandel blir alltså mer värd (=det du får om du skulle vilja sälja den) när fonden går upp och mindre värd när fonden går ner.

   Angående utdelningar så brukar det vara så att fonden kommer få utdelning från sina innehav. Dessa pengar använder de sedan för att köpa fler aktier. Detta ska framgå av fondfaktabladet som finns för varje fond (du hittar fondfaktabladet på tex Nordnets eller Avanzas plattform på samma sida där du kan läsa mer om just en specifik fond).

   Hoppas det gav lite klarhet!

   /Sandra Framtidsfeministen

 2. Hej
  Kanske en dum fråga… behöver man inte ta ut första årets ränta och investera den i nya fondandelar för att få ränta på ränta-effekt?

  1. Hej! Nej, du behöver inte ta ut någonting för att återinvestera. Avkastningen i en aktiefond bygger på avkastningen för bolagen som fonden investerar i. Totalavkastningen för en aktie/ett bolag är dels kursutvecklingen samt eventuell utdelning. De flesta fonder återinvesterar utdelningen direkt i fonden igen så du behöver inte göra något. När man investerar i en fond kommer du äga en liten del av fonden. Du kan följa fondens utvecklingen genom att titta på fondutvecklingsgrafen (som alltid visas efter avgift dragen) och på fondens så kallade NAVkurs. Hoppas det var svar på frågan. Annars kan du läsa mer här https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/fonder/vad-ar-fonder.html

 3. Hej! Tack för din blogg och alla bra tips! Vad tycker du om s.k. fondrobotar? Jag funderar på att öppna ett fondkonto i t.ex. Lysa.

  1. Tack! Jag tycker alla produkter som är billiga och hjälper sparande till en bra ekonomi är bra. Dock är jag inte insatt i detaljerna i Lysa. Viktigt är alltid att förstå vad man köper tycker jag. Och kolla efter dolda avgifter.

 4. Hej Sandra!

  Jag har precis börjat med investeringar och har tex börjat månadsspara i din sparbox hos aktieinvest.

  Jag har ca 200000 kr på ett vanligt bankkonto, dessa pengar vill jag se växa. Hur skulle du rekommendera att jag placerade dessa? Jag har både AK isk konto på Nordnet. Jag blir lite kluven i hur mycket pengar jag borde investera direk, eller rekommenderar du att jag tar lite i taget.

  Med vänlig hälsning, Josefine

  1. Kul! Hur du ska investera pengarna beror helt på när du planerat att använda dem. Du kan läsa mer om det här: https://blog.framtidsfeministen.se/2018/08/13/sa-valjer-jag-fonder-efter-tidshorisont/

   Angående typ av konto är ISK eller kapitalförsäkring att flesta om du räknar med en avkastning högre än några få procent (som oftast är fallet när man investerar på börsen) för låg skatt och minimalt krångel med deklarationen.

   Angående om du ska dela upp pengarna så är det en smaksak. Jag själv har gjort det när jag gått in med större summor för att inte råka pricka en topp. Jag har skrivit mer om det här: https://blog.framtidsfeministen.se/2017/08/05/mina-foraldrar-gav-mig-100-000-kr-ska-jag-satta-dem-pa-borsen/

   Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.