fattiga januari så här blir du rik framtidsfeministen lendo postkodlotteriet

Fattigjanuari: så här blir du rik!

Varning för långt blogginlägg men jag brinner verkligen för detta! Alla kan bli miljonärer och det börjar med dig!

Julafton ingen överraskning

I snitt spenderade svenskarna drygt 2 700 kronor på julklappar 2017. Detta visar en undersökning från Yougov. Då julafton infaller samma datum varje år borde inte detta komma som någon överraskning, men ändå är det många som lånar för att ha råd med denna julklapps- och konsumtionshets.

För dig som lånade för att ha råd med julklapparna vill jag ge två råd: betala av lånen snabbt som satan och börja sedan spara till 2018 års julafton så att du slipper ta nya lån. Sedan kan man också ifrågasätta hur mycket man egentligen borde spendera på julklappar.

Läs mer: Skapa en sund privatekonomi

Själv hade jag en hållbar jul där vi slog in fina begagnade klappar som vi aldrig använder och spelade i julklappsspelet. På så sätt hittar fina grejor nya ägare. Jag bidrog med en glassmaskin som jag använde mycket förut men som på senare tid mest samlat damm. Ett annat tips är också att ge bort aktier/fonder som julklapp istället.

Använd januari för att utmana

Januari är en av de absolut fattigaste månaderna då de flesta av oss levt över våra tillgångar under december. Det vet banker och företag om, varför de skickar oss ”drömerbjudande” på posten. Jag fick till exempel brev både från både Lendo och Postkodlotteriet direkt efter nyår – nej tack!

Jag tar januari som en ursäkt och möjlighet att vara extra sparsam. Kan jag kanske till och med slå mitt resultat från min budgetmånad i oktober där jag konsumerade för låga 5 592 kr?

Läs mer: Så gick min budgettävling i oktober

Läs mer: Min dröm – Frihet och pengamaskin

Mina tre bästa tips för januari

Då de allra flesta känner sig fattiga tycker jag man ska passa på att mysa hemma och ta tag i sin ekonomi. Varför inte göra det som en tävling tillsammans med vänner? Nedan finner du mina bästa förslag på aktiviteter som inte kostar pengar men inbringar pengar på sikt!

Och glöm inte: det är de små förändringarna som på sikt leder till stora förändringar. Ta en eller två punkter från listan som du tycker låter kul – man behöver inte göra alla. För mig har det tagit över åtta år att få koll på min privatekonomi.

Läs mer: Hur jag ökade min sparkvot med 500 procent

1. Fasta kostnader – se över

 • Förhandla om bolån. Här finns tusenlappar att spara varje år!
 • Se över mobil-, telefon- och Internetabonnemang. Själv brukar jag ringa och säga att jag vill avsluta abonnemangen och då brukar jag få rabatt. Obs: du behöver vara beredd att byta!
 • Se över försäkringar, när de förfaller och när det är dags att omförhandla. Lägg in påminnelse i kalendern så att det inte glöms bort!
 • Se över boendekostnader som el med mera. Tänk också igenom långsiktigt var och hur du vill bo i framtiden. Vad har du för strategi? Själv flyttade jag under 2017 och kom ner 4 000 kr i hyra per månad. Det hjälper min plan att bli fri.
 • För hardcorespararen: Avsluta ALLA abonnemang som inte är livsnödvändiga och prova att leva utan Netflix m.m. under en månad. Blir det tråkigt kan du alltid teckna nya abonnemang i februari/mars. Att komma ner 600 kr per månad och investera dem till en avkastning på 8 procent ger dig 570 000 kr efter 25 år där 390 000 kr kommer från ränta-på ränta-effekten! Själv använder jag SVT play (Bron!), poddar och ibland en gratismånad på Netflix.

2. Rörliga kostnader – tighta till

 • Inför totalt konsumtionsstopp januari. Om någon fyller år/du behöver ha en ge bort-present: tillverka den själv! Ett tips är att blanda ihop de torra ingredienserna i en fin påse till Renée Voltaires goda bröd. Personen får sedan själv baka brödet vilket går i ett navs. Bra för plånboken, hälsan och miljön! Du kan också skylla på att det är fattigjanuari. Ytterligare ett tips är att avfölja alla kanaler i social media och nyhetsbrev som får dig att vilja konsumera.
 • Teckna INTE gymkort! Många köper gymkort i januari och använder det i max sex veckor. Passa istället på att gå/springa utomhus, använda utegym och träna hemma. Är du fortfarande pepp på att träna i mitten av februari kan du köpa träningskort då – ofta till rabatterat pris.
 • Skippa din dyra matbutik och gå till Lidl eller Willys istället. Jag vet att du är skeptiskt men våga prova under januari. Jag har bytt från Mathem/ICA Maxi till Lidl och Willys och minskat min matkostnad med hälften och äter samma mat. Och ja: Lidl och Willys har även de ekologiska varor.
 • Bjud hem folk på kaffe istället för att fika ute. Skyll även här på fattigjanuari.
 • Ät ur skafferi och frysen. Ät mer vegetariskt. Bra recept och tips finns på Portionen Under Tian.
 • Ta en vit månad och våga vägra Systembolaget. Efter jul och nyår kan de flestas lever behöva en återhämtning.
 • Åk kommunalt, ta cykeln eller apostlahästarna istället för bilen och taxi. Kräver lite mer tid och planering men här kan man spara mycket!
 • Ta med matlåda till jobbet. Orkar du inte göra det varje dag så är två dagar per vecka bättre än ingen. Räkneexempel: matlåda två gånger per vecka -> spara 200 kr per vecka vilket blir 1,2 miljoner kr på 30 år vid 8 procents avkastning där 890 000 kr kommer från ränta-på-ränta-effekten. Vill du verkligen äta upp 1,2 miljoner?
 • Rensa ur och sälj prylar du inte använder. Tips är att följa Minimalisterna på Instagram.

3. Sätt igång/se över ditt månadssparande

Nu när du har så mycket pengar över tycker jag att du ska sätta igång ett månadssparande som dras när nästa lön kommer in. Börja hellre med för lite än för mycket och ett bra riktmärke är 10 procent av lönen efter skatt. Själv började jag med att investera 8 procent för åtta år sedan.

Läs mer: Varför alla ska månadsspara

Detta gör du enklast genom att öppna ett investeringssparkonto (så kallat ISK) hos någon nätmäklare med låg avgift (jag har Nordnet och Aktieinvest), välja en aktiefond om du sparar långsiktigt och hux flux är du klar! Nu kan du luta dig tillbaka när pengarna börjar jobba för dig!

Har du redan ett månadssparande kan det vara god tid att se över om du är nöjd med hur dina investeringar presterat. Samma gäller för premiepensionen och tjänstepensionen. Kanske dags att utmana och byta?

Läs mer: Hur jag sparar till friheten

Läs mer: Myt – ”Jag kan inte spara tillräckligt mycket…”

 

Vilka är dina bästa spartips?

 

Ps. Nästa vecka summerar jag 2017: hur blev min sparkvot, hur avkastade jämställdhetsportföljen m.m. Missa inte det på bloggen!

 

/Framtidsfeministen SharevilleTwitter och Facebook

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

15 thoughts on “Fattigjanuari: så här blir du rik!”

 1. Jättebra inlägg! Tänk om ALLA kunde läsa Det. Det allra viktigaste är nog det första du skriver: planering. Gör man en plan och håller den är mycket vunnet.

  Sen är jag en sucker för att kapa fasta kostnader och säga upp abonnemang. Inser att jag går under kategorin ’hardcoresparare’ då jag sedan länge sagt upp alla abonnemang utom el, sophämtning och vatten.

  1. Samma här! Har inga abonnemang förutom ett gratis Nextory för ljudböcker som jag fick i julklapp. Vad tycker du är allra svårast för er och hur har ni löst det? För mig är ”lunchdejterna” värst. Får träffa så intressanta människor men egentligen vill jag ha matlåda. Jag har bestämt att se det som en investering (ca 500 kr/mån).

 2. Hej! Jag tycker att du är jättebra! Men hur resonerar du när du har Ica i din aktieportfölj men handlar inte där?

  1. Bra fråga! Faktiskt ingen som frågat än:) Jag inser att de flesta inte lever lika snålt som jag och de föredrar ICA för att de fokuserar på annat i livet än att spara in några tusenlappar. ICA är ett bra företag. Hela ICA Gruppen äger många bolag och är mer som ett investmentbolag. Jag gillar det ICA gör men jag handlar hellre på Lidl. Låter det konstigt? Jag kanske får utveckla det mer i ett blogginlägg i så fall.

   1. Hade hade nog varit ett intressant blogginlägg. Jag lyssnade på din föreläsning i Tibro och blev mycket inspirerad! Många rekommenderar väl att köpa aktier i det man gillar och då utgår jag ifrån att man vill handla/ha deras tjänster. Jag är ny på detta med aktier men känner att det är viktigt att jag kan stå för mina aktier. Har du något bra tips om man vill stötta svenska matproducenter?

    1. Kul att du var i Tibro! Att köpa aktier i bolag man gillar håller jag helt med om. Jag gillar ICA men handlar inte där så ofta men det gör många andra. Jag tycker inte att man själv måste vara slavisk kund MEN jag skulle inte investera i bolag som jag inte tror på och som gör affärer mot mina värderingar. Jag tänker tex att man kan äga LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton men man behöver inte köpa deras väskor eller dricka deras champagne – det finns andra som gör det. För att stötta svenska matproducenter har jag inget konkret tips förutom att handla svensk mat i butik. Om du går med i ”Tjejer som gillar aktier” på Facebook så kan du fråga där om någon har bra förslag på bolag som stöttar svensk matproduktion. Lycka till!

 3. Hej! Har precis hittat din blogg. Tack för ett väldigt inspirerande inlägg. Jag har precis sett över min ekonomi och börjat månadsspara i fonder på ett ISK. Känns fantastiskt bra! Dina tips och tankar kommer komma väl till pass i fortsättningen. Ser fram emot att fortsätta följa dig! Mvh Pär

 4. Varning för lång kommentar men jag brinner verkligen för det här 🙂

  Nu är snart semestern slut (min i alla fall) och efter semester väntar en månad lik januari där de flesta i allafall av oss svenskar har extra dåligt med pengar. Jag gillar din artikel och du har många bra tips.

  Det jag kan bidra med själv är väl att jag alltid tar med mig vatten, mat, frukt, snacks hemifrån (som jag givetvis handlat på Lidl 🙂 när jag åker någonstans med barnen. Flera fördelar: Jag hatar att betela för vatten. Då jag själv jobbat inom The Coca Cola company vet jag hur lurad man är när man köper en halvliters cola på bensinmacken för 20kr när den kostar 20 öre att tillverka. Jag tar också alltid med eget snacks eller godis när vi går på bio. Då får man dessutom alltid alltid precis vad man vill ha.

  Sen älskar min dotter att följa med till soptippen. Där finns det en återvinningsbod där man om man lämnar någon gammal grej som man inte längre använder får man ta med sig något. Några av sina favotitleksaker har vi fått med oss därifrån.

  Sen när skolorna drar igång brukar det vara dags för klädbytardagar och sen byte av vintersportutrustning. Köp aldrig såna grejer nytt. Det är helt ondigt. Man får mycket bättre kvalité där till en 1/10 del av priset.

  Sphock. OK jag vet inte om jag ska berätta om mitt sista och bästa tips för då hittar väl fler dit. Sphock är i alla fall en App i telefonen som har slogar ”streetloppis i mobilen”. Eftersom den är ganska nystartad i Sverige så finns det idag många fler säljare än köpare. Det finns kvar många gamla annonser som säljarna nästan glömt bort och bjuder man bara några 20-lappar så får man det ofta. Ett av mina bästa köp var 2 säckar med kläder till dottern (hennes garderob består till 90% av dessa nu) och hon älskar dem. Jag betalade 120kr för allt och fick det dessutom då hemlevererat. Fantastiskt!

  Ha nu en fortsatt bra sommar alla sparare.

  1. Vilka superbra tips! Älskar att ni får ta från återvinningsboden! Jag kan bara lämna in grejor där – det säljer dem vidare. Jag tar alltid med mig mellis/mat/etc hemifrån också – förstår inte varför man ska betala 25 kr för en flaska vatten på grund av dålig planering 🙂 Här har jag skrivit ett inlägg om semestertips för liten budget också http://blog.framtidsfeministen.se/2018/05/29/sa-far-du-basta-semestern-med-liten-budget/

   Tack för alla tips och ha en fantastisk sommar!

 5. Tack för all tips! Här kommer ett som jag kan dela med mig av. Jag är en ensamstående pappa med 2 barn på 9 och 14 år. Vet inte om det är relevant men lite bakgrund så ni förstår att jag försöker spara in på det som går…

  Jo det är klädbytardagar och byte av sportutrustning. Framför allt byte av sportutrustning (de flesta säljer billigt) men det heter så i alla fall. Det hålls flera bra i Stockholm. Man kan hitta var på https://kladbytardagar.se/ Där har vi gjort många fynd som snowracers, skidor, skridskor, hjälmar, cyklop och simfötter för 10kr och mycket mer.

  Ett annat är att ta med sig matlåda varje dag istället för att äta ut. En lite uträkning så ni förstår vilken effekt det får i det långa loppet.

  Säg att äta ute kostar 100kr
  Det blir 23000per år (46 veckor – avdrag 6 veckor semester / ledighet)

  Sen behöver dagens 20 åringar om nya direktiven går igenom behöva jobba till 62.

  23000*42år = runta slängar 1 mille (996.000kr) vid pension.

  Den summan ger dig nog en rätt nice avslutning på den här jorden 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.