spara smartare framtidsfeministen kom igång 1

Kom igång 1: spara smartare

Jag brinner för en ekonomisk jämställd framtid och för att det ska kunna hända behöver kvinnor, inklusive mig själv, ta mer risk i sitt sparande (läs mer om kvinnor och risk i mitt tidigare inlägg). Helt enkelt för att högre risk ger chans till högre avkastning.

För att bygga min pengamaskin behöver jag spara smart. Jag har inte sparat så smart som jag skulle ha kunnat, har jag insett. Men det är inte försent att börja spara lite smartare!

Det som inspirerade mig att börja spara smartare var några insikter jag fick av tre inspelade föreläsningar av Gilla Din Ekonomi, som är ett nätverk av myndigheter, organisationer och företag som samarbetar om frågor i privatekonomisk folkbildning. Föreläsningarna finns att se på UR Samtiden och heter Spara smartare, Fondsparande och Allt om aktier. Jag gillar dem eftersom de är objektiva och inte krånglar till saker och ting.

Jag tänkte sammanfatta Spara smartare som jag tycker är en perfekt start för att få mer pengar över till annat, utan att höja din inkomst eller minska på dina utgifter. I slutet skriver jag om vilka förändringar jag har gjort.

Är du redo att börja spara smartare? Nu kör vi!

Fyra steg till att spara smartare

I föreläsningen, som är 43 minuter lång, berättar Claes Hemberg att genomsnittssvensken bara får ut 2 % av sitt sparande och hur alla med fyra enkla steg och på några timmar kan börja spara smartare direkt idag. Börja ovanifrån då första steget är viktigast, det andra näst viktigast och så vidare.

1. Välj balans

Genom att hitta en bättre balans i sparandet kan genomsnittssvensken få ut 20 % extra på 10 års sikt! Det skulle också möjliggöra att vi kan gå i pension 2-3 år tidigare om vi vill, berättar Claes Hemberg. Vi har för stor del av våra pengar på banken med låg eller ingen ränta. På så sätt växer inte våra pengar så bra som de skulle kunna växa.

För att spara smartare borde vi dela upp vårt sparande efter när vi planerar att använda pengarna. Bilden nedan visar hur ett bra sparande ser ut, där färgerna motsvarar olika stora delar av varje sparad hundralapp. På banken ska vi alltså spara minst pengar (gul), på börsen på medelsikt (grön) ska vi spara största delen av våra sparpengar och på lång sikt (blå) ska vi spara näst mest.

sparande_balans

Kort sikt – gul

Behöver vi pengarna inom 2 år, till exempel för resor eller renovering, är banken bäst. Men Claes menar att vi har alldeles för mycket pengar på banken. Vi behöver ställa oss frågan hur mycket pengar vi verkligen behöver inom två år.

Medelsikt – grön

Sparpengar som ska användas om mer än 2 år mår bäst på börsen. Börsen har de senaste 100 åren givit 8 % i avkastning i snitt. Men börsen svänger mer än ett sparkonto på banken och därför är det viktigt att ha några års sikt när vi sparar på börsen.

Den största delen av vårt sparande ska vara det vi planerar att använda inom 3-4 år. Då kan en globalfond vara ett bra investeringsalternativ, säger Claes. En globalfond äger delar i bolag runt om i hela världen och inom olika branscher som skog, järnmalm och bilfabriker, vilket gör att vi sprider våra risker bra. En globalfond kan svänga upp och ner med ungefär 20 % varje år, men eftersom vi sparar långsiktigt är det bara att ha lite is i magen.

Lång sikt – blå

När vi har ännu längre horisont, 5 år plus, så kan vi ta ännu lite mer risk. Här kan en tillväxtfond vara ett bra alternativ. En tillväxtfond svänger mer än en globalfond, +-60 % / år är inte ovanligt, så här gäller också att ha is i magen. Eftersom risken är högre är också chansen till högre avkastning större.

2. Välj billigt

När det kommer till fonder så kan vi välja mellan billiga och dyra fonder. Det finns inget samband som säger att dyrare är bäst. Faktum är att 9 av 10 dyra fonder lyckas sämre än de billiga. Därför är det bäst att i början välja billigt. Ett bra riktmärke är 0,3 % i förvaltningsavgift för en globalfond och 0,9 % för en tillväxtfond.

3. Välj bort avgift

Det finns massor av olika avgifter som till exempel insättningsavgift, uttagsavgift med mera, som banker kommer försöka lägga till. Här är det viktigt att jämföra och våga ställa frågor. Genom att undvika dessa avgifter kan vi få 10-15 % mer pengar på 10 års sikt.

4. Välj skatt

Det finns två olika typer av skatt:

 1. 30 % skatt på den vinsten du gör. Detta passar bra för pengar som du får låg avkastning på, till exempel sparkontot på banken eller för räntefonder.
 2. Schablonskatt (0,42 % för 2016) av hela kapitalet genom antingen kapitalförsäkring (KF) eller investringssparkonto (ISK). Detta passar för sparande på börsen.

Extra tips

Claes avslutar med att ge dem som har bolån ett sista tips. Tipset är att pruta på ditt bolån! Om du inte har prutat på länge så finns det 10 000-tals kronor att spara. Det är inte ovanligt att det går att pruta så mycket som 0,5-1 % genom att jämföra mellan olika banker.

Hur Framtidsfeministen har gjort

Innan jag hade sett denna film hade jag inte tänkt så mycket på det där gröna medelsiktssparandet (3-4 år), utan haft det mesta av mina pengar på banken. Nu har jag fixat till detta och har lite pengar, de som jag behöver inom 2 år, på banken. Jag har valt en bank med 0,8 % ränta, fria uttag och insättningsgaranti (BlueStep med sparkonto Flex). Jag hittade bästa räntan genom att jämföra här.

De pengarna som har lite längre sparhorisont har jag nu tagit ut från banken och fört över till mitt nya investeringssparkonto (ISK) på Nordnet. Jag har valt bort avgifter genom att välja Nordnet som har låga avgifter och valt skatt genom att ha ett investeringssparkonto. Hur jag väljer fonder tänkte jag ta upp nästa gång i ”Kom igång 2: Fondsparande”.

Till dess är det bara att du sätter dig ner och gör punkt 1 ”Välj balans” så att du är redo för nästa steg! Vi kan göra detta tillsammans!

Tillsammans för en ekonomisk jämställd framtid!

/Framtidsfeministen SharevilleTwitter och Facebook

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

 


Relaterade inlägg

Kom igång 2: allt du behöver veta om fonder

Kom igång 3: allt du behöver veta om aktier

6 thoughts on “Kom igång 1: spara smartare”

 1. Hej och tack för intressant och pedagogisk läsning om att spara smartare! =D

  Jag funderar lite på dessa ”horisonter” och hur du sparar i dem.
  Är medelsikt och lång sikt (grön och blå) fördelat på fonder? Alltså de fonder du valt i inlägg 2 om fonder gäller dessa horisonter?

  Eller är sparandet i aktier, inlägg 3, typ framtidsfeministens sparbox, samma som den långsiktiga blå horisonten? Eller kommer detta aktieägande Utanför ”horisonterna”?

  Försöker få lite klarhet innan jag själv börjar spara i fonder och aktier nämligen. 🙂

  Tacksam för svar!
  Vänliga hälsningar, Sarah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.